Je videz res pomemben?

Videz velja

Da ljudje želijo sebi podobnega partnerja je ugotovila tudi večja ameriška študija zmenkarjev na hitro. Robert Kurzban in Jason Weeden z univerze v Pensilvaniji sta izprašala več kot 100.000 sodelujočih na srečanjih, ki jih je organizirala firma Friendr finder, in ugotovila potencialno privlačnost. In še kaj drugega: četudi so sodelujoči govorili o najrazličnejših značilnostih, ki naj bi bile pomembne pri bodočih partnerjih – od izobrazbe in vere do vedenja in občasnega seksa – so se potem, ko so se zares začeli sestajati, osredotočili zgolj še na privlačnost, zapeljivost. Ljudje so očitno vnovič pretehtali svojo tržno vrednost z namenom trgovanja, kot vrednost so prepoznali zgolj telesne značilnosti. Ženskam so bili denimo bolj všeč moški srednje postave, moški so raje pogledali za drobnejšimi ženskami.

Rezultat iskanja slik za ljubezen

Možnosti, da bi našli partnerja na hitrem zmenku, so bolj klavrne. Pa vendarle so. Najbolj uspešni so mladi in lepi, saj proces hitre izbire (nekatere internetne strani obljubljajo preskakovanje iskric med partnerjema v borih osmih minutah) pač spodbuja površne ocene, ki kajpak izključujejo vse, katerih čari se skrivajo pod gubicami. Prav takšno ocenjevanje se zgodi ob slehernem srečanju. Videz je pač najbolj očiten kazalec biološkega stanja, tako se začne ocenjevanje človeka, ki ga srečamo prvič.

Todd in Geoffrey Miller z univerze v Novi Mehiki opisujeta dvorjenje kot serijo testov, ki jih mora uspešno izpolniti vsak od partnerjev za zadovoljstvo drugega, če naj bi se zveza nadaljevala. Z izjemnimi omejitvami ne le časa, marveč tudi intimnosti pri hitrih zmenkih, smo omejeni le na telesne čare. Ali z drugimi besedami: zmenki na hitro so prvi vtis, več prvih vtisov. Prav to je to, kar tisti, ki se odločajo zanje, tudi hočejo. Agencije, ki se ukvarjajo z zmenki na hitro, ljudem ponujajo, kar iščejo. Čeprav je izbira med 20 ali 30 posamezniki težka in se zaradi časovne omejitve ljudje morebiti res bolj osredotočajo na videz, se vračajo po še. Pričakovanje dobiti tisto, kar zares hočem, je pač močnejše kot frustracija, ki jo sproži poraz.