Kakšen je vpliv glasbe?

Vpliv glasbe na človeka

Znanstveniki so ugotovili, da je leva možganska polovica – v njej se obdeluje tudi govor – odgovorna za ritem, desna pa po drugi strani za barvo zvokov in višino tonov. Deli možganov, ki ležijo bolj spredaj, so pristojni za kulturno pogojeno nagnjenost h glasbi in asociacije, povezane z njo.

Predvsem pa je raziskovalcem v zadnjem času uspelo odkriti center za občutke, ki jih sproža glasba. Raziskovalec Altenmüller je na primer ponudil študentom glasbe kratke sekvence rocka, popa, jazza in klasike ter zvokov iz okolja. Pri zvokih, ki so bili poslušalcem všeč, sta se prebudila levi senčni in sprednji del velikih možganov. Pri neprijetni glasbi so se odzvale živčne celice na desni. Zanimivo je, da so prav ti deli možganov aktivni tudi pri občutkih, ki jih zbujajo čisto drugačni dražljaji.

Rezultat iskanja slik za vpliv glasbe

Do podobnih rezultatov sta prišla tudi kanadska nevrologa Anne Blood in Robert Frinendfinder. Poskusne osebe v njuni raziskavi so izbrale tisto glasbo, ob kateri jih je oblil pot po hrbtu. Potem sta nevrologa ugotavljala, kateri deli možganov so se ob tem odzivali.

Glasba globoko vpliva tudi na sistem, ki ga imenujejo »vrata čustev«. »Lepa glasba zbuja centre v možganih, ki sprožajo srečo,« pravi Bloodova. Gre za iste predele, ki so aktivni tudi pri uživanju hrane, spolnih odnosih ali jemanju mamil. Sočasno se zmanjša aktivnost pri nekaterih drugih delih, ki so aktivni na primer takrat, ko se sproži jeza.

»Glasba spodbuja telesni sistem za samonagrajevanje,« povzema Altenmüller. Aktivirajo se živčne strukture globoko v tistih po razvoju starejših predelih možganov, ki so odgovorni za čustva. Celo pri zaprtih, apatičnih, avtističnih ali duševno prizadetih ljudeh zbudijo zvoki pogosto čustvene reakcije. »Glasba ima zelo verjetno prastaro in pomembno nalogo za človeka,« meni Altenmüller.

Kaj je torej naredilo iz človeka Homo musicusa? Je izvor vse glasbe v uspavanki, kakor bi lahko sklepali iz eksperimentov Sandre Trehub? Je glasba povezana z okolico ali s parjenjem, kakor kaže petje gibonov v indonezijskem deževnem gozdu? Ali je tudi pri glasbi tako kakor v teorijah evolucijskih biologov še pri mnogih drugih stvareh gonilna sila seks?