Zakaj jesti šparglje?

Pomlad je tukaj in šparglji z njim. Njihova sezona nabiranja se začne z marcem in traja vse do nekje sredine junija, vrhunec pa doseže okrog prvomajskih praznikov. To je takšna hrana, ki nam da posebnih užitkov. Vsi gurmani vedo kako so šparglji slastni, če jih dobro pripravimo (seveda kot vsako hrano, če dobro pripravimo je slastna). Marsikdo ima v mislih, pa kaj je to za ena hrana, tega niti ne znam pripraviti, ampak poglejte z druge strani, so pa zdravi!

Rezultat iskanja slik za Å¡parglji

Plus tega, če greste na internet najdete ogromno receptov s šparglji, tisoč in en recept, tako da ni izgovora, da ne znate nič pripraviti iz njih. Če pa ste že kdaj delali šparglje pa tako veste, da je to mačji kašelj, da spet niso tako zakomplicirani. Določeni ljudje šparglje kar sami nabirajo, če gredo kar v gozd na sprehod in najdejo kakšen šopek divjih špargljev, potem lahko si jih tudi posadimo doma, ali pa kupimo kar na tržnici/trgovini, kar vam je ljubše in najlažje. Kot pa verjetno veste obstajajo beli in zeleni šparglji, razlika med njimi pa je samo v načinu vzgoje.

Rezultat iskanja slik za beli Å¡parglji

Bele šparglje se namreč pokrije s črno folijo, zato da rastejo brez sonca in na ta način ne proizvajajo klorofila (zelene barve) in pa tudi njihov okus je milejši od zelenih. Zraven teh dveh šparljev poznamo tudi vijolične in pa divje. Torej so zelo priporočljivi za kosila, saj boste z njimi vase prejeli ogromno vitaminov in mineralov, izredno bogati pa so s kalijem, fosforjem, železom, bakrom, cinkom in jodom, vsebujejo folno kislino in pa vitamin C. Imajo pa tudi bogat vir flavonoidov, kar pa pomeni, da pripomorejo k znižanju krvnega tlaka in holesterola. Torej, če še niste jedli špargljev jih sedaj boste, ko veste nekaj o tej raslinici?