Preveri domeno pred registracijo imena za spletno stran

Preveri domeno v iskalniku in se prepričaj o razpoložljivosti želenega oziroma vpisanega imena in domenske končnice. Preden se ime registrira pri ponudniku storitve, se je pri tem potrebno prepričati, ali morda že kdo drug uporablja enako ali zelo podobno ime.

Registracija domen predstavlja pomemben postopek za podjetja, ki želijo biti s spletno stranjo uspešno prisotna na internetu. Izbira imena in končnice vpliva tudi na to, kako bodo internetni iskalniki videli ključne besede in na podlagi tega umestili spletno stran v določen kontekst. Izbira ustreznega imena z domensko končnico je pomembna tudi za bolj učinkovito grajenje blagovne znamke podjetja.

Postopek za preverjanje razpoložljivosti imena za internetno mesto

Preveri domeno tako, da v spletni obrazec na ponudnikovi strani vpišeš želeno oziroma izbrano ime za internetno mesto. Ob kliku na gumb »išči« se nato prikaže podatek, ali je ime zasedeno ali pa je še prosto.

Ob tem se izpišejo tudi domenske končnice, kot je domena .si, .com in druge. Pri tem je lahko ime zasedeno le pri določeni domenski končnici, pri drugi pa je še na voljo registracijo.

Izpis predlogov ob zasedenosti imena za spletno stran

V primeru, da je ime za spletno stran že zasedeno, tedaj program izpiše predloge, na kakšen način lahko še vedno obdržite želeno ime, vendar pa pri tem uporabite določene predpone, podaljšanja imena ali pa spremembo domenske končnice.

Preveri domeno
Preveri domeno prek WHOIS vmesnika

Preverjanje domene tako vključuje spremembe pri določenem delu, kadar ime ni na voljo za registracijo. Lahko pa v ime dodate tudi pomišljaje ali pa določene besede, ki predstavljajo blagovno znamko podjetja.

Izbira domenske končnice .si ali .com

Slovenska podjetja, ki svoje storitve in izdelke prodajajo na slovenskem tržišču, največkrat v imenu za svojo internetno mesto uporabijo domensko končnico .si s TLD oznako Slovenije. Če podjetje trguje tudi na tujih tržiščih, pa je smiselna uporaba domenske končnice .com. Če je domena .si ob preverjanju razpoložljivosti domene že zasedena, tedaj lahko podjetje izbere končnico .com ali katero drugo domensko končnico.

Ponudnik za spletno gostovanje in registracijo domen na naslovu www.domovanje.com nudi iskalno okence, kjer lahko preverite domeno. Ob registraciji pa nudijo tudi brezplačen najem in upravljanje DNS.