Na kaj je potrebno paziti pri izbiri in nakupu sušilnega stroja?

Ste se končno odločili, da klasičnemu sušenju perila na zraku ali v stanovanju rečete adijo? Dobra odločitev. Sušenje na prostem je namreč včasih pravi izziv – pozimi se zaradi nizkih temperatur perilo ne suši, v toplejših mesecih pa sonce negativno vpliva na obstojnost oblačil, marsikdaj pa vas iznenada preseneti tudi dež in perilo namoči. Sušenje v stanovanju pa je nedobrodošlo z vidika zdravja, saj nabiranje vlage pospeši razvoj plesni in pršic in s tem tudi stopnjo tveganja za različne alergije, prav tako pa stojala za sušenje običajno zavzamejo velik del prostora.

Rezultat iskanja slik za miele susilni stroj
Kako torej posušiti perilo, da se izognemo vsem tem težavam? Pravi odgovor je nakup sušilnega stroja. Sušilni stroji so nepogrešljiv del gospodinjstva, ko ga enkrat preizkusite. Sušenje je namreč z njimi hitro, kakovostno in temeljito. Prihranek vašega časa je ogromen, saj perila ni treba več obešati in pobirati po stanovanju, nezanemarljiv pa je tudi prihranek prostora. Preden pa se odločite za nakup sušilnega stroja, dobro premislite kakšnega potrebujete, da vam bo dolgo in dobro služil.

Katero vrsto sušilnega stroja izbrati?
To je eno izmed pomembnejših vprašanj pred nakupom sušilnega stroja. Vsak ima namreč določene preference, ki jih želi tudi pri svojem sušilnem stroju, zato je dobro preveriti različne možnosti.

– Kondenzacijski sušilni stroj
Kondenzacijski sušilni stroj vam omogoča fleksibilno izbiro mesta postavitve, saj za priklop potrebujete zgolj omrežno vtičnico. Vlažen zrak se ne odvaja na prosto, temveč se v zaprtem krogotoku ohladi, pri čemer vlaga kondenzira.

– Odzračevalni sušilni stroj
Ali je čim krajše trajanje programov za vas na prvem mestu? Potem so prva izbira za vas odzračevalni sušilni stroji Miele, ki posušijo perilo v najkrajšem času. Vlažen zrak se odvede na prosto skozi odvodno cev.

– Sušilni stroj s toplotno črpalko
Sušilni stroji s toplotno črpalko nudijo enako udobje in fleksibilnost kot običajni kondenzacijski stroji, le da porabijo manj električne energije. Za izjemno varčne veljajo Mielejevi sušilni stroji s toplotno črpalko, ki porabijo za kar 50 % manj električne energije, njihovo sušenje pa je tudi nežnejše in primerno tudi za občutljivejše materiale.

Vsi Mielejevi sušilni stroji dosegajo tudi najvišji razred kondenzacijske učinkovitosti A in so še za 50 % učinkovitejši, kot je to potrebno, kar pomeni, da sušilni stroji kondenzirajo vlago iz oblačil med sušenjem tako učinkovito, da je pride v prostor le minimalna količina. Tako lahko svoj sušilni stroj brez pomisleka postavite celo v prostor brez oken ali uporabljate v pasivnih hišah.

Koliko prostora imate na voljo?
Ker ima večina gospodinjstev doma že pralni stroj, velikokrat za sušilnega ni primernega prostora. Zato je pred nakupom dobro vedeti, katera izvedba sušilnega stroja bi bila v vašem primeru optimalna.

  1. Pralno-sušilni stolp Če nimate na voljo dovolj prostora, da bi sušilni stroj postavili na svoje mesto, lahko večino Mielejevih pralnih in sušilnih strojev združite v pralno-sušilni stroj. Takšna postavitev prihrani veliko prostora, hkrati pa je tudi estetska.
  2. Postavitev »side-by-side« – Če nimate prostorskih omejitev, lahko Mielejev pralni in sušilni stroj postavite enega poleg drugega in sveže oprano perilo udobno prestavite v sušilni stroj. Med seboj so namreč pralni in sušilni stroji Miele tehnično in optično popolno usklajeni, postavitev »side-by-side« pa nudi tudi udobno delovno površino.
  3. Možnost postavitve pod pult – Vse sušilne (in pralne) stroje Miele za polnjenje od spredaj lahko potisnete pod delovni pult z višino niše vsaj 85 cm. Pokrov stroja pri tej rešitvi ostane na aparatu.
  4. Možnost vgradnje pod pult – Nekateri stroji Miele z ravno upravljalno ploščo dopuščajo tudi možnost vgradnje pod pult. Če pokrov stroja zamenjate s kompletom za vgradnjo pod pult, lahko te stroje vgradite npr. pod delovni pult z višino niše 82 cm.

Energetska poraba
Pri vseh električnih aparatih je ključnega pomena tudi njihova energijska učinkovitost. V zadnjih 15 letih je tako Miele – pionir v negi perila – znižal porabo električne energije svojih sušilnih strojev za več kot 60 %. Zato vsi Mielejevi sušilni stroji s toplotno črpalko že danes dosegajo vsaj razred energijske učinkovitosti A+. Z Mielejevim sušilnim strojem na sončno energijo pa pridobite dodaten prihranek energije edinstvenih razsežnosti. Deluje namreč za 40 % bolj varčno od zahtev za stroje razreda energijske učinkovitosti A+++, kar pomeni, da gre za najvarčnejši sušilni stroj na trgu. Sliši se dobro, kajne?