Lambda sonda nadzira emisije izpuha avtomobila

Vsako vozilo z motorjem na notranje izgorevanje povzroča onesnaženje ozračja. To je minimalno, vendar je učinek zelo opazen, saj je na svetu približno 1.5 milijarde bencinskih in dizelskih avtomobilov, kombijev, terencev, tovornjakov ipd. To je tudi razlog, da so številne države po svetu pričele regulirati dovoljeno količino emisij, ki jih lahko različni motorji z notranjim izgorevanjem proizvedejo pri delovanju. Za uničenje strupov v izpuhu je zadolžena lambda sonda, ki se nahaja na izpušnem delu vozila. Večina voznikov pa se sploh ne zaveda, kaj omenjena naprava počne in katere so njene naloge.

Lambda sonda se nahaja v bencinskih in dizelskih vozilih

Prva lambda sonda je bila narejena v zgodnjih 60. letih s strani podjetja Bosch. Sprva ni bila učinkovita, vendar se je sčasoma njena zanesljivost močno izboljšala. Proizvajalci avtomobilov so omenjene sonde množično pričeli vgrajevati v svoja vozila proti koncu 70. let.

Lambda sonda za Ford Transit
Lambda sonda za Ford Transit

Dandanes pa so obvezna oprema za vsako cestno bencinsko in dizelsko vozilo, saj močno pripomorejo k znižanju onesnaženosti ozračja. Evropska vozila imajo vgrajen še drugi senzor na izpušnem sistemu, ki meri samo delovanje oziroma učinkovitost lambde sonde. Tej tehnologiji se pravi EOBD 2 in jo vgrajena v vsa vozila po letu 2001.

Zmanjšanje strupenih izpušnih plinov v izpuhu vozila

Vsak bencinski in dizelski motor uporablja mešanico kisika in goriva pri svojem delovanju. To mešanico določi ECU oziroma računalnik v avtomobilu ali drugem vozilu. Lahko se zgodi, da je mešanica goriva previsoka, kar pomeni, da bo dokaj velik del goriva ostal neizkoriščen. Neizkoriščeno gorivo ustvari dodatne emisije oziroma strupe, ki jih želimo odstraniti iz okolja.

Kako delujeta 3-smerni katalizator in lambda sonda

Mogoče je tudi, da je v mešanici preveč kisika. To je tudi dobra podlaga za ustvarjanje dodatnih strupov na osnovi dušikovih oksidov. V vsakem primeru je potrebna korekcija mešanice, da zagotovimo najboljše delovanje motorja in zmanjšanje emisij. To lahko stori lambda sonda, saj računalniku v našem vozilu pošlje informacije oziroma popravke mešanice goriva in kisika, ki ji tudi pravimo stehiometrično razmerje.

Zamenjava lambde sonde

Vsaka lambda sonda deluje pri zelo visokih temperaturah in v umazanem okolju. Izpostavljena je vročini, ki jo proizvede motor. V veliko primerih je omenjen avtodel zmožen preživeti celo življenjsko dobo našega vozila. Je pa res, da se lahko tudi okvari, saj deluje pod velikim pritiskom. Zamenjava sonde je potrebna nekje med 100.000 in 200.000 kilometri, vendar temu ni vedno tako. 

Slabo delovanje lambde sonde je mogoče prepoznati po naslednjih znakih:

  • Slaba zmogljivost motorja
  • Ko motor teče v prostem teku, se zgodi, da občasno poskočijo obrati, obrati neprestano poskakujejo, ali pa motor deluje bolj grobo oziroma pri višjih vibracijah
  • Motor v avtomobilu bomo morda težje zagnali s hladnim vžigom
  • Poraba goriva je višja
  • Naš avtomobil ne opravi testa izpušnih plinov na tehničnem pregledu

Veliko bolje je, da okvarjene dele v našem avtomobilu zamenjamo hitro. V številnih spletnih trgovinah je mogoče najti točno določen del za naše vozilo, ki predstavlja kakovostno zamenjavo za izrabljenega.